Als je in onderstaande verzameling ‘vlekken‘ slechts de vlekken ziet ben je waarschijnlijk geen psychologie student! De afbeelding wordt namelijk erg vaak gebruikt tijdens college’s over ons visuele systeem en de hersenen.
Als je éénmaal weet wat de afbeelding voorstelt is het niet meer mogelijk om de afbeelding te zien als slechts ‘een verzameling vlekken’. Waar dit nu slechts nog een betekenisloze vorm is die je ziet, zal je na het lezen van dit artikel altijd er iets betekenisvol in kunnen herkennen! Zie jij wat deze afbeelding voor moet stellen?
Deze illusie komt uit een boek van R.L. Gregory, genaamd ‘The Intelligent Eye‘. Het laat zien hoe ons visuele systeem de visuele input organiseert en van betekenisloze vormen een betekenisvolle afbeelding of beeld probeert te maken.
Overigens – je kunt in de afbeelding een drinkende of snuffelende dalmatiër herkennen!
Voor de geïnteresseerden:
De verklaring van dit fenomeen volgens Gestalt psychologen.
Gestalt psychologie ie een stroming binnen de psychologie die op kwam in de jaren 30 in Duitsland en zich voornamelijk bezig hield met volledige waarnemingen. Dus in plaats van kijken naar de specifieke kenmerken van een waarneming (kleur, vorm etc.) hielden zij zich bezig met het geheel plaatje van de menselijke waarneming.
De Gestalt psychologen zouden dit fenomeen verklaren door ‘perceptuele organisatie’. Deze organisatie houdt zich bezig met hoe kleine elementen samen tot een groot element geïntegreerd worden.
Waarom zou het brein de kleine elementen altijd samen willen voegen tot 1 groot geheel?
De Gestalt psychologen noemde dit ‘Pragnanz’ of ‘goed figuur’ welke leidde tot de ‘wet van de simpliciteit’ deze houdt in dat elk stimulus patroon (licht, geluid etc.) zo wordt waargenomen dat het product zo simpel mogelijk is.
http://0.tqn.com/d/psychology/1/0/B/1/Pragnanz.jpg
Wij zien bijvoorbeeld wanneer we naar de Olympische ringen kijken 5 ringen die door elkaar lopen.
Niet 9 losse figuren, wat net zo goed mogelijk is wanneer je naar het plaatje kijkt. Om een of andere reden kiest het brein ervoor om de waarneming als ‘5 ringen’ te bestempelen. De reden die de Gestalt psychologen geven voor dit fenomeen is dat het brein opzoek is naar ‘de simpelste representatie’ van een gegeven waarneming. De reden dat wij een dalmatiër zien en niet losse stippen op zeer specifieke plekken, is omdat de representatie van de dalmatiër simpeler en makkelijker te verwerken is door ons brein.
– Nathalie (Master student Cognitive Neuropsychology)