In de afgelopen 10 jaar zijn er bijna 400 artikelen op PsyBlog.nl verschenen. Het ene blog werd meer gelezen dan het andere. We gaan even terug in de tijd en trakteren je naast de nieuwe website ook op de top 10 van best gelezen artikelen ooit!
10. Nader verklaard… Peer Pressure – Beer Pressure? – Je staat in de kroeg en staat op het punt om op te stappen. Dan valt de kreet “Nog 1 biertje” . Waarop je onder druk van de aanwezigen toch nog het veelbesproken biertje aanpakt. Voor een student geen onbekende situatie.
9. Nader verklaard… Het Bystander Effect – Hoe meer mensen er bij elkaar zijn, hoe minder ze geneigd zijn om een persoon in problemen te helpen. Mensen die alleen in een noodsituatie aanwezig zijn zullen meer geneigd zijn om te helpen dan een situatie waar heel veel mensen aanwezig zijn. Dit staat in de psychologie ook wel bekend als het Bystander Effect.
8. 10 Klassieke/controversiële/leuke psychologie gerelateerde filmpjes – Bekijk de tien bekendste filmpjes van psychologische experimenten en fenomenen.
7. Nader verklaard… Klassieke Conditionering – Klassieke conditionering is een vorm van leren. Dit gebeurt door een neutrale prikkel (stimulus) te koppelen aan een stimulus die leidt tot een reflex. Denk je het volgende in: Je hebt behoorlijke honger en naast je zit iemand een broodje te eten. Door alleen de geur van het broodje wordt er speeksel geproduceerd in je mond, je gaat er van kwijlen. Als nou iedere keer wanneer iemand een broodje zit te eten een toeter klinkt, dan ga je de toeter associëren met een broodje eten. Het geluid van de toeter alleen zorgt er al voor dat je speeksel gaat produceren!
6. Een leven beheerst door drugs – Sommige mensen kunnen het leven niet aan zonder drugs. Je hebt de stiekeme gebruikers, zoals in de zakenwereld waar werknemers lange werkdagen maken en dit volhouden door coke te snuiven. Maar je hebt ook de, meer bekende, verslaafde daklozen. Om overlast op straat te verminderen zijn er hulpverleningsorganisaties die zich met deze doelgroep bezighouden.
5. Nader verklaard… Golddigger – De evolutietheorie geeft een verklaring voor de evolutie van het leven. Een belangrijk thema in deze theorie is the survival of the fittest. Dit stelt dat degene die met de voortplanting het meest succesvol is, zal overleven. Dit is weer op te splitsen in natuurlijke selectie en seksuele selectie.
4. De positieve kant van ADHD – Ik wil het vooral hebben over ADHD-H; hyperactief en impulsief. De manier waarop ik zelf aangeef wat ADHD-H is, maakt meteen duidelijk waarom ik dit artikel schrijf. Hyperactief en impulsief, dat moet een lastpost van een vrouw zijn toch. Daar ben ik het niet mee eens. Natuurlijk werken deze eigenschappen ook weleens in je nadeel, maar ik ben ervan overtuigd dat de lijst positieve eigenschappen van deze bijzondere vrouwen, veel groter is dan de negatieve.
3. Correlatie of Causaliteit? Ijsjes, piraten en de media. – Causaliteit is een principe binnen de statistiek dat vaak op een verkeerde wijze wordt gebruikt en geïnterpreteerd door niet-specialisten. Verschillende media, politici en lobby groepen halen regelmatig correlaties uit onderzoeken aan als direct bewijs voor hun eigen standpunten. Waar zij echter de fout in gaan is dat ondanks dat variabelen een bepaalde samenhang lijken te vertonen, dit geen rechtstreeks bewijs is van onderliggende causaliteit.
2. Had ik dit maar eerder gelezen: ‘De kracht van kwetsbaarheid
‘Jezus wat een goed boek. Lieverd sorry, in plaats van een avondje wijndrinken met vrienden in de kroeg lees ik liever dit boek nog even uit’.
Oke de zin hierboven is niet helemaal realistisch. Wij mensen (zo ook ik) houden van vrienden en wijn. De combinatie van deze twee is al helemaal populair. Maar toch heb ik een boek gevonden dat bovenstaande bijna heeft laten gebeuren. Een boek dat ik in twee dagen heb uitgelezen, dat mijn manier van tegen de wereld aankijken heeft veranderd en dat heet: ‘The Power of Vulnerability’ van Brené Brown.
1. Het Grote Racisme Experiment: Blue eyes, Brown eyes – Hoe ver ga jij? – Zet een groep normale vergelijkbare mensen voor een dagje bij elkaar in een geïnstitutionaliseerde omgeving en ken hen willekeurig twee soorten rollen toe. Die van ‘goede bruinoog’ en die van ‘slechte blauwoog’. Voeg hier twee soorten ruimtes aan toe: één die van alle gemakken is voorzien voor de bruinogige deelnemers en één kamer die ontdaan is van alle luxe voor de mensen met blauwe ogen. Stel je vervolgens als trainer op als tiran met een voorliefde voor hersenspoeling en manipulatie en laat je begeleiden door een aantal streng uitziende bewakers in pak. Predik ten slotte nog een aantal groepsgebonden regels en monitor het gedrag van de onderzoekspopulatie nauwkeurig. Het recept van een zeer ingrijpend en confronterend sociaal experiment, ontsproten aan het brein Jane Elliot: de Blue eyes/ Brown eyes gedragstraining.