Stel: je bent al 5 jaar een gelukkig getrouwde vrouw. Het is niet meer zo spannend en leuk als in het begin, maar dat hoort er toch gewoon bij? De spanning is er nog regelmatig en ofschoon jullie niet meer zo vaak seks hebben als in het begin doen jullie ‘het’ nog wel. Maar dan… word je ineens verliefd op je overbuurman!
“Take This Waltz” neemt je mee in het verhaal van Margot en Lou. Margot wordt – vanuit het niets – hopeloos verliefd op haar overbuurman Daniël. Haar gepieker en tweestrijd wordt in een twee uur durende film uiteengezet. Saai? Zeker niet. Herkenbaar? Zeker wel!
Phenylethylamine
Elke relatie dut in, zeker na langere tijd. Je kent elkaar door en door en de spanning verdwijnt langzaam. Deels heeft dit een biologische oorzaak. Op het moment dat we verliefd worden maken onze hersenen phenylethylamine aan. Phenylethylamine zorgt voor ‘de vlinders in de buik’ en laat ons aan iemand hechten. Helaas wordt dit stofje maar maximaal twee tot drie jaar aangemaakt in onze hersenen. Het is biologisch gezien daarom heel erg logisch dat er na enkele jaren ‘sleur in een relatie’ optreedt.
Deze sleur wordt schitterend weergegeven in Take This Waltz: de herkenbare grapjes die ieder stel heeft, het elkaar niet meer begrijpen, de kleine irritaties die naar boven komen als de phenylethylamine niet meer aangemaakt wordt. Je kunt je dan ineens niet meer zomaar over ergernisjes heen zetten, omdat de chemie letterlijk weg is!
Emotioneel versus fysiek
Een ander dilemma in de film is één van de meest onderzochte man/vrouw verschillen in de psychologie. Is het erger om verliefd te worden op een ander (emotioneel vreemdgaan) of is het erger om seks te hebben met een ander (fysiek vreemdgaan). Vrouwen blijken over het algemeen het eerste erger te vinden. Mannen het tweede.
Een verklaring hiervoor vinden we in de evolutionaire psychologie. Vrouwen willen een man aan zich binden. Hij moet kunnen zorgen voor jou en je kroost. Hij moet dus op je verliefd blijven zodat hij voor je kan blijven zorgen. Mannen vinden het erger als vrouwen fysiek vreemdgaan, want stel je voor dat je onbewust zorgt voor andermans genetische eigenschappen omdat je vrouw is vreemd gegaan en per ongeluk zwanger werd.
In Take This Waltz komt ook de strijd tussen fysiek en emotioneel vreemdgaan regelmatig naar voren. We zien de tweestrijd van Margot en hoe ze in verleiding wordt gebracht door haar nieuwe overbuurman. Ze durft echter niet zomaar op te geven wat ze heeft, gaat steeds iets over de grens, maar komt vervolgens tot bezinning.
Conclusie
Take This Waltz heeft mijn vriendin en mij erg aan het denken gezet. Niet alleen over ‘verliefd worden op een ander’ of over ‘de sleur in je relatie’, maar met name over spanning in het leven. Alles wat nieuw is is spannend, maar nieuwe dingen worden ook oud en gewoon.
Sarah Polley, regisseuse van de film zegt: “Ik wou de mensen een steuntje in de rug geven die een langdurige relatie hebben verlaten en die erachter kwamen dat dit de juiste keuze voor hen was. Maar, deze film is ook voor de mensen die juist de verleiding hebben weerstaan en in een relatie zijn gebleven. Ook voor hen moet Take This Waltz een bevestiging zijn van de keuze die ze hebben gemaakt.”
Take This Waltz is een échte aanrader voor iedereen die wel eens denkt dat er meer uit het leven te halen valt. Gaat dat zien! Vanaf 31 augustus in de Nederlandse bioscopen.