Op 19 april was het de Landelijke Dag tegen Pesten. Op deze dag lag de focus vooral op pesten bij kinderen. Wie denkt dat pesten alleen bij kinderen voorkomt heeft het mis. Ook onder volwassenen wordt gepest en dit kan ernstige gevolgen hebben. Vaak vindt het in groepsverband plaats en grijpen anderen niet of nauwelijks in, waardoor het slachtoffer geen enkele steun ervaart.
Als iemand langere tijd gepest wordt kan dit leiden tot ernstige psychische problemen als angststoornissen en PTSS (posttraumatische-stressstoornis). Pesten kan iemand voor het leven beschadigen, maar de impact ervan wordt vaak onderschat. Het is belangrijk erover te praten en zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Pesten op het werk
Hoewel ook volwassenen worden gepest om hun uiterlijk of ‘afwijkende’ gedrag, is pesten op het werk ‘breder’. We hebben het bijvoorbeeld over (seksuele) intimidatie, het versturen van hatelijke e-mails of het buitensluiten van een collega. Soms heeft het pesten weinig met een persoon te maken en is het een uitlaatklep voor frustraties binnen een groep collega’s. Ook wordt er vaak gepest als er veel competitie is.
Wist je dat pesten een van de belangrijkste redenen is voor het nemen van ontslag of het zich (vaak voor langere tijd) ziek melden? Omdat pesten en (seksuele) intimidatie op het werk grote psychische gevolgen kunnen hebben vindt Korrelatie het belangrijk hier aandacht aan te besteden.
Wat kunt u doen?
Praat erover!
Mensen die gepest worden praten hier zelden uit zichzelf over. Dit komt omdat ze vaak denken dat het hun eigen schuld is, ze schamen zich en/of denken dat praten niet helpt. Ze zijn bang dat het pesten erger wordt als uitkomt dat ze erover praten, of vrezen dat ze niet serieus worden genomen. Alleen door het pesten te bespreken, kan het stoppen. Zwijgen houdt het juist in stand. Ga bijvoorbeeld eens praten met de Arboarts of de afdeling P&O, of met een collega die u vertrouwt.
Cultuurverandering
Een cultuurverandering is belangrijk op werkplekken waar gepest wordt. Leidinggevenden en/of mediators spelen hierin een belangrijke rol. Tijdens groepsgesprekken kan het slachtoffer vertellen welke impact het pesten op hem of haar heeft en anderen vragen te stoppen met het pesten.
Gedragscode
Diverse bedrijven hebben een gedragscode. Met behulp hiervan kun je mensen aanspreken op afspraken maken over gedrag.
Bel Korrelatie
Word je gepest of ken je iemand die gepest wordt? Bel anoniem met de hulpverleners van Korrelatie: 0900-1450 (ma-vr 9:00-18.00 uur, € 0,15/min) of mail/chat via www.korrelatie.nl. Samen met jou kijken de hulpverleners wat voor jou de beste aanpak is.