Als een kind seksueel misbruikt wordt, is de thuissituatie helaas maar al te vaak onveilig. Bijna 60 procent van alle seksueel misbruik gebeurt immers gewoon in je eigen warme bedje. Familie, vertrouwde volwassenen, die over de grens gaan en misbruik maken van hoe klein en kwetsbaar je bent.

Uithuisplaatsing: van de regen in de drup

Kinderen en jongeren die uit deze situatie gehaald worden, door een uithuisplaatsing, komen helaas vaak van de regen in de drup. De standaardprocedure dicteert dat ze bij voorkeur in een gemengde leefgroep geplaatst worden. Maar een gemengde leefgroep is bepaald geen veilige plek voor een kwetsbaar kind of een jongere.

Op de leefgroepen komt seksueel misbruik ongeveer 2,5 keer zo vaak voor als in de rest van de maatschappij. Het misbruik gebeurt soms door groepsleiders, maar vaak ook door groepsgenoten. Door gebrek aan kennis over de gedragsmatige gevolgen van seksueel misbruik, wordt het meeste misbruik niet gezien. Slechts een schokkende 2% van het seksueel misbruik dat plaatsvindt in de jeugdzorg wordt opgemerkt.

voorkant jeugdzorg boekBeter af thuis?

Zijn kinderen in die situatie niet beter af thuis? Waar ze wellicht maar door één persoon misbruikt worden? Je zou het bijna gaan denken. Maar gelukkig is er een alternatief. In het boek Jeugdzorg en seksueel misbruik. Gemengde leefgroepen, ja of nee? pleit Ivonne Meeuwsen voor het, bij voorkeur, gescheiden opvangen van alle kinderen en jongeren van wie bekend is (of vermoed wordt) dat zij seksueel misbruik hebben meegemaakt. De uitzondering zou gemaakt kunnen worden voor kinderen die door iemand van de eigen sekse misbruikt zijn. Daarnaast is gedegen bijscholing over het onderwerp seksueel misbruik en de effecten daarvan op het gedrag van kinderen en jongeren noodzakelijk.

Je kunt het boek hier bestellen. Meer weten? Klik op: http://hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl/jeugdzorg-en-seksueel-misbruik-ivonne-meeuwsen/

Geschreven door Ivonne Meeuwsen

Ivonne Meeuwsen is coach, sociaal pedagogisch hulpverlener en specialist op het gebied van seksueel misbruik. Haar eerste boek wordt als verplichte literatuur gebruikt in de modules 'Seksueel en huiselijk geweld' op de Hogescholen van Rotterdam en Amsterdam. Als ervaringsdeskundige en als professional zet zij zich onvermoeibaar in voor een beter begrip van seksueel misbruik en alle levensproblemen dat dit met zich mee kan brengen. Daarnaast spant zij zich in om seksueel misbruik én de hulpverlening daaromheen zichtbaar en bespreekbaar te maken. Meer weten? Bezoek www.hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl en/of www.helenvanseksueelmisbruik.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *