Test je zelfbedrog
Stel je eens voor: je verheugt je ontzettend op een avondje theater. De tickets waren een beetje boven je budget, 50 euro, maar ach, een keer moet kunnen, toch? Je had de tickets al eerder gekocht en je neemt ze mee. Maar… eenmaal aangekomen bij het theater blijkt dat je de tickets onderweg bent verloren… Wat doe je? Koop je nieuwe tickets bij de kassa of ga je naar huis?
Onthoud je keuze.
Oké, andere situatie: je gaat wederom naar het theater, maar je moet nog kaartjes kopen. Je hebt een briefje van 50 euro bij je, waarmee je de tickets bij de kassa gaat kopen. Bij de kassa aangekomen, blijkt dat je je briefje van 50 onderweg bent verloren… Wat doe je? Pin je nieuwe tickets bij de kassa of ga je naar huis?
Als jij hetzelfde kiest als het merendeel van de groep die deze keuzes kreeg voorgelegd, dan koos jij er bij de 1e situatie voor om naar huis te gaan. En van de mensen die de 2e situatie kregen voorgelegd, koos het grootste deel ervoor om nieuwe tickets te pinnen.
Maar hoe kan dat? Het gaat in beide situaties immers om dezelfde 50 euro!
Met zijn boek ‘Dagelijks irrationeel’ laat Michiel van Straten zien hoe wij mensen uitblinken in zelfbedrog. Niet alleen legt hij ons bovenstaande situaties voor, allerlei uiteenlopende onderwerpen passeren de revue. En dat maakt dat je blijft doorlezen.
“Nee hoor, dat zou ik nooit doen”. Ja toch écht wel.
Toen ik het boek ‘Dagelijks Irrationeel’ in handen kreeg, verwachtte ik dat het gewoon weer het zoveelste psychologieboek was over de irrationaliteit van de mens, misschien in een ander jasje. Gelukkig bleek dit niet waar, het boek verraste me juist. Waarom?
Het staat boordevol verschillende feitjes die menig wenkbrauw doet optrekken. Soms geloof je het gewoon bijna niet. Maar elk feitje wordt onderbouwd met bewijzen uit onderzoeken. Om maar iets te noemen:
Zo blijkt racisme (helaas) verankerd te zijn in ons brein, heeft jouw slechte geheugen juist een functioneel voordeel, geven mensen het meest uit aan loterijen vergeleken met ander vermaak, zijn we eerder geneigd te staren naar iemand die verdrinkt dan dat we diegene helpen en is het heel simpel om een euro met winst te verkopen.
Bovendien is ieder mens, ja dus ook jij, in staat tot vreselijke daden zolang je hem/haar maar in een omgeving zet die aanzet tot slecht gedrag. De grap is dat iedereen denkt: ‘Nee hoor, ik zou dat nooit doen’. Dit boek bewijst het tegendeel.
Overrated ratio
Wij mensen denken dat we hele rationele wezens zijn, maar we zijn allesbehalve dat. De meeste beslissingen die we nemen, nemen we zonder goed na te denken. We handelen vooral op de automatische piloot. Het zijn juist onze omgeving en situatie die bepalen hoe we ons gedragen.
Om die reden gooi ik er nog 1 bijzonder feitje in:
Als je voor de rechter moet verschijnen, dan kun je maar beter hopen dat de rechter goed heeft gegeten voordat deze een uitspraak over jou doet. Hoe dat? Nou, dan is de kans het grootst dat het oordeel in jouw voordeel is. Ja, serieus. Als onze suikerspiegel laag is, dan maken we namelijk snellere, minder overwogen beslissingen. Zo bleek dus uit een onderzoek dat rechters veroordeelden zelden vrijlieten als het bijna etenstijd was. Had de rechter net lekker geluncht, dan was het aantal vrijlatingen opeens zo’n 65%.
Ik waarschuw je: dit boek verandert geheid je beeld van de mensheid.
Durf jij het te lezen? Bestel het boek dan via deze link!