Wat doe je als je op geluiden van anderen afgaat, zonder zelf een mening te hebben? Wanneer je al bijna een oordeel over iemand hebt, terwijl je die persoon eigenlijk een vreemde is. En wat als plots het moment aanbreekt dat je oog in oog staat met diegene en je hebt je mening al gevormd; deze persoon vindt jou niks anders dan een zielig, klein hoopje mens dat net om de hoek komt kijken. Dat je niets goed kan doen en alle ervaring ontbreekt. Je begint je af te vragen waarom je hier bent als je het toch niet kan. Waarom jij? En dan moet je afspraak nog beginnen…

Ik had van nature de neiging om ietwat onzeker te zijn over mijn eigen kunnen. Ik dacht zoals bovenstaande geschetste situatie. Of dat aan mijn adoptie ligt, dat durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen. Die stelling vond ik vroeger, en vind ik nog steeds, erg complex. Waarom? Omdat ik niet altijd alles wil wijden aan die adoptie-rugzak. Soms is verschrikkelijk pessimistisch zijn goed voor me, want dat haalt me uit die sleur, zodat ik juist optimaal kan presteren. Ook al klinkt het als een contradictie, voor mij werkt het. Misschien kun je wel stellen dat voor mij contraproductief soms prettig werkt. Ik hou er inmiddels wel van om een uitdaging aan te gaan, maar zelden was ik zo zeker van mijzelf, zonder arrogant te zijn. In mijn achtendertigste levensjaar heb ik een positieve mindset ervaren én behouden en ik prijs mijzelf gelukkig met het feit dat ik dat mag meemaken.

Wat is mindset?

Mindset of mentaliteit van een persoon is het geheel van overtuigingen, bewust of onbewust, die het gedrag bepalen. De overtuiging die we hebben over onze kwaliteiten, intelligentie en wat we kunnen. Onze mindset wordt bepaald door onbewuste overtuigingen die ons sturen in onze emoties en gedrag. De bewustwording van deze overtuigingen kan zorgen voor ruimte voor verandering in gedrag. De Amerikaanse psychologe Carol Dweck werkte onder andere voor de universiteiten Stanford, Yale en Harvard en is gespecialiseerd in (de ontwikkeling van) motivatie en persoonlijkheid. Zij bedacht de termen fixed mindset en growth mindset: oftewel statische en groei mindset. Mensen met een fixed mindsetneigen te – geloven dat talenten en capaciteiten vastliggen en moeilijk te ontwikkelen zijn. Zij willen hun kunnen bewijzen en intelligent overkomen. Een uitdaging gaan ze liever uit de weg en als iets tegenzit, is de neiging om af te haken groot. Lukt iets niet, dan is dat voor deze mensen een signaal van geen aanleg hebben voor… Mensen met een growth mindset gaan ervan uit dat hun kunnen te ontwikkelen is. Ze nemen uitdagingen aan en zijn niet bang om fouten te maken, want daar leren ze juist van. Andere kenmerken zijn flexibiliteit en een grote sociale intelligentie. Volgens Dweck geeft dit een productievere instelling die leidt tot meer succes en voldoening.

Dr. F

Een aantal maanden geleden ging ik naar een karate-seminar in Frankrijk. Ik had mij er niet zo in verdiept, maar liet me graag verrassen. De Japanse Dr. F, ook wel bekend als Takuya Futaesaku, is naast dokter ook karateka. Mijn wederhelft was enorm enthousiast waardoor ik nieuwsgierig werd naar wat we zouden gaan doen. Zou het keihard sparren worden – het was al een tijd geleden dat ik karate had gedaan en dus niet fit genoeg voor potjes sparren – of zouden we veel gaan luisteren? Het enige wat ik wist is dat het iets met biomechanica te maken had. Ik bedacht me dat ik maar net zoals altijd in de auto stap en kijk waar ik terecht kom… Eenmaal in de zaal was de sfeer snel goed. Nog steeds begreep ik niet zo goed hoe en wat, maar al snel werd duidelijk dat de training bestond uit veel uitleg en oefenen.

Takuya Futaesaku is een Japanse sportarts en staat bekend om zijn werk bij ondersteuning van vele vechtsporters van onder andere Karate, Thaiboksen en MMA (Mixed Martial Arts). Zelf begon hij met Karate, tijdens zijn studietijd groeide de fascinatie voor de medische kennis. Hij paste zijn kennis over onder andere anatomie (leer van de lichaamsbouw), kinetiek (leer van de kracht van het bewegen) en kinesiologie (spiertesten) toe om zijn medisch onderzoek te ondersteunen. Zo ontstond de term Fightology; een medische en wetenschappelijke benadering van vechtsport dat een geheel nieuw concept werd, waarbij hij de aandacht van vechters trok over de gehele wereld. Dr. F heeft inmiddels diverse publicaties in Japanse vechtsport magazines en heeft verschillende boeken geschreven. Dr.F geeft seminars wereldwijd en zo ook in Frankrijk.

Wat me na een tijdje opviel was zijn manier van lesgeven; geen directieve manier, maar open. Wat me intrigeerde was de training over je inbeeldingsvermogen. Je stoot stopt bijvoorbeeld niet op je tegenstander, je wil er het liefst dwars doorheen. Dus hoe gebruik je je lichaam – inclusief je brein – om de beste techniek te maken. Geef je op nadat je het al vier keer fout hebt gedaan? Of probeer je het nog een keer en gaat het die ene keer net goed? Natuurlijk weet iedereen dat je brein je lichaam aanstuurt, maar dat je brein je acties op een dusdanige manier kan beïnvloeden dat je direct profijt of verandering ervaart, was een hele openbaring voor me. Het trainen ging goed, zo goed dat ik met mijn belabberde conditie en geen wedstrijdritme de training volhield en daarnaast ook nog lekker kon sparren en dingen kon uitproberen. Misschien was ik op dat moment wel bezig om verder te leren, om geen genoegen te nemen met de Martial Arts kennis die ik reeds heb opgedaan. Ik voelde de drang om meer te doen en meer hiermee te trainen. Natuurlijk gaat dat niet in één dag – wat ik het liefst zou willen – maar de zin om te trainen die ik was verloren, was er weer.

Persoonlijke ontwikkeling

Het denken dat ik iets niet kon: enerzijds een gevolg van geen vertrouwen hebben in de situatie en/of opmerkingen van je naasten. Anderzijds het blijven hangen in een fixed mindset en niet verder willen gaan, denken en doen. Het seminar heeft mij niet alleen op sportgebied iets gebracht, maar ook als persoon. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je een positieve of growth mindset hebt – en dit doelbewust te oefenen – het je helpt om te groeien . “Door te luisteren naar je fixed mindset, maar te antwoorden met je growth mindset”, zoals Eduardo Briceno in zijn TedX talk zegt.  Zo ontstaan mogelijkheden dat deze instelling niet zozeer de samenstelling van onze hersenen verandert, maar wel ons gedrag. Door te leren en te geven, groeien we in ons kunnen.

Overigens, die afspraak die ik had: dat ging goed. Met een open en positieve mindset ging ik de afspraak in. Door te denken dat het me wél ging lukken. En als het dan nu tóch niet zou lukken, dan wel een andere keer. Leren om te groeien en groeien om door te – kunnen – geven.

Bronnen
https://www.visionair.nl/ideeen/psychologie-ideeen/de-mindset-van-dweck/
http://platformmindset.nl/mindset/
TedX talk The Power of belief — mindset and success | Eduardo Briceno
Facebook Dr.F

Geschreven door Kyki Vermaire

Kyki Vermaire schrijft over onderwerpen die haar in het dagelijks leven bezighouden. Kyki volgde diverse opleidingen aan de Schrijversacademie en is momenteel freelance (creatief) schrijver en redacteur in o.a. de kunst en cultuursector. In haar blogs deelt zij haar ervaringen en zoekt ze naar de balans tussen wetenschappelijke cijfers en emoties. Ze vindt ontspanning in lezen, schrijven, koken en eten. Daarnaast houdt ze van muziek en bezoekt regelmatig concerten. Meer weten over Kyki? Bekijk dan haar website www.kykivermaire.nl!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *