Waar ben je eerder bang voor? Kies steeds A of B:

A: Dat er bij je ingebroken wordt
B:Dat je dood zult gaan aan een hart- of vaatziekte

A: Reizen met het vliegtuig
B: Reizen met de auto

A: Dat een vreemde op straat je in elkaar slaat
B: Dat een familielid je in elkaar slaat

(B)angst

Bijna alle mensen kiezen steeds weer voor antwoord A. Jij ook? Maar de ‘grap’ is dat er veel meer kans is op de situaties bij B. Deze denkfouten, dat bijzondere gebeurtenissen veel vaker gebeuren, maakt dat we vaak bang zijn voor zaken die in werkelijkheid bijna geen risico vormen. En ondertussen stellen we onszelf continu bloot aan échte risico’s zonder dat we daar erg in hebben.

Eng paradox

Zo reizen we liever met de auto dan met het vliegtuig, want dat voelt veiliger, terwijl je 19x meer kans hebt om te verongelukken met de auto, dan om neer te storten met een vliegtuig. En we besteden ook nog eens veel geld aan de veiligheid en onderhoud van onze auto, maar we kiezen in de supermarkt eerder voor goedkoop zwaar bewerkt voedsel. Maar de kans om op de autoweg te sterven is 1 op 7000, terwijl de kans om te sterven aan een hart- en vaatziekte maar liefst zo’n 1 op 3 is. Oftewel: bij verscheidene afwegingen kiezen we voor de meest risicovolle optie, omdat we bang zijn voor de juist minst risicovolle optie.

Dit is enkel een voorbeeld van een angst die ontstaat door verkeerde denkwijzen, maar ´De kracht van angst´ dekt nog een veel grotere lading angsten, zoals fobieën, spreekangst, faalangst, doodsangst en ga maar door. Al Ghaoui belicht angst van alle kanten: vormen van angst, feiten erover, bijhorende lichaamsprocessen en breinprocessen, maar gelukkig ook hoe je angsten kunt overwinnen. Toch is het absoluut geen studieboek. Al Ghaoui vertelt over haar belevenissen die ze meemaakte als oorlogscorrespondent. Zoals je vast wel kunt begrijpen weet zij pas écht wat angst is. De bommen vlogen haar continu om de oren toen zij voor jou verslag deed op het journaal. En door haar belevenissen heen verweeft ze de feiten en onderzoeken over angst.

Positieve bangerd

Waarom durven sommige mensen heel gevaarlijke dingen te doen, zoals dus naar een oorlogsgebied gaan? Nou, daar is blijkbaar een mind trick voor: probeer je eens een situatie uit je verleden voor de geest te halen waarin je iets deed wat je hartstikke spannend, maar tegelijkertijd ook erg leuk vond. Misschien heb je wel eens parachute gesprongen, geskied op een moeilijke piste, heb je de man of vrouw van je dromen mee uit durven vragen… noem het maar.
En nu de tweede opdracht: probeer je je eens een situatie voor te stellen waarin je je echt bang voelde. Misschien werd je doodsbenauwd toen je voor een groep moest spreken, langs de enge hond van de buren liep, of toen je rijexamen deed…

Heb je beide situaties voor ogen?
En nu komt het vreemde: Wist je dat de situaties die je je hierboven herinnerde, allebei exact dezelfde processen in je lichaam opwekten toen ze plaatsvonden? En toch ervaar je de eerste situatie als een positieve rush, maar de tweede situatie ervaar je als stressvol. Oftewel: het is een simpele mentaliteitsverandering waardoor je angst in een positieve rush kunt omzetten.

Vrees de geluksguru´s

Ook vertelt Al Ghaoui dus allerlei manieren hoe je van bepaalde angsten af kunt komen. Een opvallende vond ik de cirkel van invloed. Deze theorie stelt, samengevat, dat je zaken hebt waar je invloed op hebt, zoals waar je woont, wie je partner is, wie je vrienden zijn, welke baan je hebt, etc. Deze zaken kun je zelf veranderen. En je hebt zaken waar je geen invloed op hebt, dus de dingen die je overkomen. Het enige wat je dan kunt doen is je houding erover veranderen, waardoor je het niet meer als (heel) negatief beschouwt. Veel geluksguru´s tegenwoordig stellen daarentegen dat het leven maakbaar is en je zelf de volledige controle hebt. Zij maken gewoon gretig gebruik van onze angst voor controleverlies. Al Ghaoui stelt dan ook dat het belangrijk is dat je accepteert dat je maar een beperkt deel van het leven onder controle hebt. Zekerheid is enkel te vinden in de acceptatie van de onzekerheid.

Het moge duidelijk zijn: het boek staat boordevol interessante feiten over angst. Het boek claimt dan ook dat je na het lezen van dit boek minder last hebt van angsten, en die claim is zeker niet te hoog gegrepen. Dit is gewoon hét boek over angst.

Zo, straks dus maar weer eens even langs die enge hond van de buren lopen…

Geschreven door Julie Anne Hindriksen

Julie Anne is een psycholoog gespecialiseerd in gedragsverandering & onbewuste beïnvloeding. Met haar bedrijf Nudgers geeft ze o.a trainingen in nudging. Hierin leer je hoe je je eigen brein positief beïnvloedt d.m.v. onbekende hersentrucjes. Daarnaast is ze freelance copywriter voor verschillende bedrijven. Kijk voor haar website op http://www.nudgers.nl/.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *