Emoties worden traditioneel vaak gezien alsof ze langs een dimensie vallen, met aan de ene kant positieve emoties en aan de andere kant negatieve emoties. Dit suggereert dat we ons op elk moment een bepaalde mate van ‘goed’ of ‘slecht’ voelen, maar dat een combinatie hiervan niet mogelijk is. Maar we hebben allemaal wel een keer last gehad van gemixte gevoelens, toch?
Er is veel onderzoek gedaan naar emotie. Wat voor effect het kan hebben, hoe we het moeten begrijpen en hoe we er mee om moeten gaan. Helemaal rond coronatijd wordt er specifiek veel geschreven over de negatieve emoties die naar voren komen, zoals toenemende angst.
Dit zorgt natuurlijk voor een redelijk duister beeld maar het hoeft allemaal niet zo negatief te zijn. Nieuwe data tonen namelijk dat het verassend zeldzaam is dat iemand puur negatieve emoties ervaart. Het blijkt juist dat de meeste gevallen van negatieve emoties voorkomen als een onderdeel van gemengde gevoelens.
Het traditionele beeld
In het traditionele beeld gaan positieve en negatieve emoties niet goed samen, het lijkt hier juist dat ze elkaar wederzijds remmen. Het zijn twee uitersten. Dit zou suggereren dat je op een goede dag, neem bijvoorbeeld je verjaardag, geen enkel slecht nieuws kan ontvangen, of je dag is al verpest. Maar dit hoeft helemaal niet waar te zijn toch?
Als ik bijvoorbeeld op mijn verjaardag en slecht cijfer terugkrijg, zal dit even een domper zijn, maar kan ik hierna het nog steeds leuk hebben. Zelfs met mijn 5.4 nog in mijn achterhoofd.
Hoe werken deze gemengde gevoelens? Uit een recent onderzoek over (gemengde) emoties in het dagelijkse leven van Kate Banford blijkt dat gemixte emoties vooral voorkomen als negatieve emoties sterker worden en zich gaan mengen met de al bestaande positieve emoties. Dus als je op een goede dag slecht nieuws krijgt. Uit het onderzoek, wat bestond uit drie ervaringssteekproeven, bleek ook dat puur negatieve emotie (dus het ontbreken van enige positieve emotie) bijna nooit voorkomt. De respondenten rapporteerden namelijk tijdens een tijd van twee weken maar 1% pure negatieve emoties in hun dagelijkse leven.
Hoe ga je ermee om?
Hoewel gemixte emoties misschien tegenstrijdig kunnen lijken, hoeven ze zeker niet slecht te zijn. Wij hebben het misschien zelf niet altijd door maar gemixte emoties komen vaak voor in ons dagelijkse leven. En bovendien creëren gemixte emoties een mogelijkheid voor creativiteit en veerkracht. Het is veel beter om je gemengde gevoelens te accepteren.
Om er goed mee om te gaan is het belangrijk om je eigen kalmte te bewaren. Door het doen van activiteiten die je kalmer maken krijg je zelf meer controle over je emoties. Zo kan je zorgen dat deze jou niet beheersen, maar dat je ze mogelijk zelf ook kan gebruiken.
Als je het nog moeilijk vindt om je voor te bereiden op de negatieve emoties die samengaan met gemengde gevoelens kun je proberen jezelf ‘schrap te zetten’. Dit is een mechanisme waarmee je jezelf mentaal kunt voorbereiden op gebeurtenissen in de toekomst, zoals dat cijfer waar je al dagen op wacht. Hierdoor denken we na over mogelijke positieve en negatieve uitkomsten, waardoor we onszelf voorbereiden om de bijkomende emoties en gevoelens. Ook kunnen we mogelijke oplossingen bedenken voordat het probleem er überhaupt is. Hier moet je natuurlijk niet in doordraven, want je op alles voorbereiden kan niet, maar in belangrijke situaties kan het soms iets van de mogelijke klap wegnemen.
Goed, slecht of gemixt
Ook tijdens de coronatijd zijn gemengde gevoelens erg logisch. Je kunt je iets beter voelen over de extra vrijheid die we ervaren, maar je later slechter voelen door onverwacht (slechter) nieuws. Het is een tijd waarbij veel onduidelijkheid speelt en waarin emoties veel van je tijd kunnen innemen.
Uiteindelijk is het accepteren het belangrijkste punt wat je hier volgens mij uit kunt halen. Emoties zijn een deel van ons dagelijkse leven, of we daar nou blij van worden of niet en het is belangrijk om altijd je emoties te blijven valideren en accepteren. Iedereen ervaart soms goede, soms slechte en soms gemixte emoties en zolang we er gezond mee omgaan hoeft hier niks verkeerd aan te zijn.
Bronnen
– Barford, Koval, Kuppens, & Smillie. (2020). When Good Feelings Turn Mixed: Affective Dynamics and Big Five Trait Predictors of Mixed Emotions in Daily Life.
– Barnes. No open-and-shut case. https://lens.monash.edu/@politics-society/2020/03/24/1379876/covid-19-emotional-and-behavioural-reactions-to-the-unexpected
– dotsolutions. Tegenstrijdige, dubbele of gemengde gevoelens: ambivalentie! https://www.desteven.nl/training-coaching-vraagbaak/gevoelens-emoties/tegenstrijdige-gemengde-gevoelens
– Russell (1980). A circumplex model of affect.