“Wij zijn wel klaar met het coronavirus, maar het virus niet met ons.” Dat is wat Mark Rutte zei in één van zijn toespraken aan het einde van deze roerige zomer. De cijfers liegen er helaas ook niet om. Zowel de besmettingscijfers als de ziekenhuisopnames nemen in rap tempo toe, daarom is de kans groot dat er strenge maatregelen zullen komen. Dat betekent niet alleen dat de gehele samenleving opnieuw wordt beroofd van een aantal vrijheden, maar ook dat er opnieuw gevaren op de loer liggen zoals verslavingsproblematiek. Ook tijdens de eerste golf waren er zorgen over verslavingsgevoeligen. Een tweede golf kan grote risico’s hebben. Is er daadwerkelijk meer kans op het ontwikkelen van een alcoholverslaving door de coronacrisis?
Momenten van stress en onzekerheid
Op momenten van stress en onzekerheid zijn we allemaal geneigd om naar een copingsmechanisme te zoeken. In veel gevallen is dit alcohol. Hoewel het geen kwaad kan om een keer een glas wijn in te schenken, kan dit voor sommige mensen juist het kantelpunt betekenen. Zodra ze merken dat ze zich vrijer en minder gestrest voelen door een keer een glaasje te drinken, zullen ze dit gevoel continu willen opzoeken. En hoe meer je lichaam gewend raakt aan alcohol, hoe meer je nodig hebt om dit gevoel te ervaren. Afhankelijkheid van alcohol ligt op de loer.
Terugval?
Maar hoe zit het met de mensen die al eerder onder behandeling zijn geweest voor een alcoholverslaving? Hoe reageren zij op deze onzekere situatie? Om deze vraag te beantwoorden gingen wij in gesprek met de behandelaars bij Trubendorffer, een verslavingskliniek in Brabant.
De eerste verslavingsarts stelde: “Een aantal zaken vallen mij op: de alcoholisten, die crisisgevoelig zijn, zakken nu nog sneller door het ijs en vallen inderdaad heviger en eerder terug. De alcoholisten, die meer copingvaardigheden tot hun beschikking hebben, benutten deze coronatijd juist om te gaan bewegen (wandelen, fietsen) en zij vluchten minder voor wat er speelt. In Tilburg lopen in het algemeen natuurlijk de aanmeldingen terug sinds de coronatijd, dus daar zit wel een opvallendheid. Hoewel we niet weten waarom, lijkt het mij niet uitgesloten dat in de wat meer gesloten Brabantse cultuur mensen zich nu nog meer terugtrekken in hun verslavingsgedrag.”
De andere verslavingsarts vulde aan: “Met nog als aanvulling dat heel veel mensen gebruik ten tijde van corona zien als een gezonde manier van coping. Wanneer je marketingtechnisch duidelijk kan maken dat dit niet gezond is en het beestje bij de naam noemt, dan kun je denk ik veel mensen wakker schudden.”
Slecht voor het immuunsysteem
Juist nu is het belangrijk om zorg te dragen voor een goede weerstand. Met een zwakke weerstand is de kans dat je corona oploopt veel groter. Bovendien loop je ook nog het risico dat dit veel meer klachten veroorzaakt dan bij mensen met een sterker immuunsysteem. Iemand die veel drinkt, pleegt als het ware een aanslag op zijn of haar weerstand. Genoeg redenen dus om die extra glaasjes alcohol te laten staan. Voor mensen met een alcoholverslaving lijkt dit misschien een onmogelijke taak. Gelukkig zijn er genoeg specialisten die hierbij kunnen helpen, zelfs nu in tijden van corona. Aarzel niet om hulp te zoeken bij je (beginnende) alcoholverslaving.
———— disclaimer: dit artikel bevat sponsored content ————