Het bezoeken van een psycholoog is voor veel mensen erg belangrijk. Ondanks het grote belang hiervan voor je (geestelijke) gezondheid, is het fijn als je hier niet al te veel voor hoeft te betalen. Gelukkig wordt sinds 2014 psychologische hulp vergoed vanuit je basisverzekering. Hiervoor heb je wel een verwijsbrief nodig van de huisarts. Ook moet je rekening houden met het eigen risico. Hoeveel ga je uiteindelijk betalen? En bij welke behandelaar kun je terecht?

Ga naar de huisarts

Op het moment dat psychische klachten ervaart, is het belangrijk hier wat mee te doen. Zo voorkom je dat de klachten erger worden. Je kunt altijd bij de huisarts terecht, ook met lichte klachten. Je hoeft niet vooraf te beslissen of en welke psychische hulp je wilt, je kunt ook bij de huisarts terecht voor advies. Als jullie samen besluiten dat jij baat zult hebben bij psychologische hulp, dan zal de huisarts je doorverwijzen.

depressie burn-out psychische problemen
Gerd Altmann (Pixabay.com)

Waar kun je terecht?

Aan de hand van de aard en ernst van jouw klachten, bepaalt de huisarts bij welke zorgverlener jij terecht kunt. Er bestaan namelijk meerdere soorten geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Bij lichte psychische klachten:
Hiervoor kun je terecht bij de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) of psycholoog binnen de huisartsenpraktijk. Zoals de naam al aangeeft, is een POH-GGZ iemand die de huisarts ondersteunt bij de begeleiding en behandeling van mensen met psychische, psychosociale of psychosomatische problemen. Deze persoon werkt binnen dezelfde praktijk als jouw huisarts. De kosten hiervoor vallen dan ook onder huisartsenzorg, wat betekent dat het valt onder de basisverzekering zonder eigen risico. Een bezoek aan de POH-GGZ wordt dus altijd geheel vergoed.

Bij lichte tot matige psychische klachten of chronische (stabiele) problematiek: In dit geval zal de huisarts je doorverwijzen naar de basis GGZ. In dit geval kun je terecht bij psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen. De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je moet er wel rekening mee houden dat je het wettelijk eigen risico moet betalen, in 2021 €385. Heb je vrijwillig het eigen risico verhoogd? Dan dien je tot het gekozen bedrag de kosten zelf te betalen. Alle kosten die hoger zijn dan het eigen risico, krijg je vergoed vanuit de zorgverzekering.

Bij ernstige psychische klachten:
De huisarts zal je bij dit soort klachten doorverwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. Je kunt hierbij terecht bij dezelfde zorgverleners als bij de basis GGZ. Voor de gespecialiseerde GGZ gelden dezelfde regels op het gebied van vergoedingen als voor de basis GGZ.

arts psycholoog psychiater
Sozavisimost (Pixabay.com)

Heeft de psycholoog een contract met jouw verzekeraar?

Wanneer je een bepaalde praktijk bezoekt, controleer dan van tevoren altijd even of deze een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet zo is, kan het namelijk zijn dat jij maar een deel van de kosten vergoed krijgt. Je kunt dit meenemen in het vergelijken van zorgverzekeringen.

Geen verwijzing van de huisarts

Als je niet eerst naar de huisarts gaat of wel gaat maar geen verwijzing krijgt, kun je alsnog bij de psycholoog terecht. Maar, je moet dan wel alle kosten zelf betalen. Voor sommige specifieke behandelingen wordt soms wel een aanvullende verzekering aangeboden. Denk hierbij aan mindfulness bij burn-outklachten of seksuologische zorg. Maar ook de behandeling van aanpassingsstoornissen: dit wordt namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering.

* Dit artikel bevat sponsored content *

Geschreven door Redactie PsyBlog

Heb jij een interessant en passend onderwerp waar je over wil schrijven, stuur ons dan een mailtje!

2 comments

  1. Goed om te weten dat je eerst naar de huisarts moet. Ik denk dat ik aan depressie leid, maar weet het niet zeker. Ik ga ook kijken hoeveel kosten gedekt worden door mijn zorgverzekeraar.

  2. Goed om te weten waar je met je klachten terecht kan. Een gesprek met je huisarts is natuurlijk altijd verstandig. Deze kan je dan ook naar de juiste specialist doorverwijzen, zodat je snel de juiste zorg en behandeling kan krijgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *