Wil je overstappen van zorgverzekering omdat je op zoek bent naar psychische hulp? En ben je benieuwd hoe het precies geregeld is met psychische hulp in de basisverzekering? In dit artikel vertellen wij je hoe psychologische hulp in de basisverzekering precies werkt en met welke problemen je waar terecht kunt. Zo kun je gericht actie ondernemen en op zoek gaan naar een zorgverzekering en ondersteuning die het beste bij jou past. Lees snel verder om meer te weten te komen over een traject bij een psycholoog/psychiater en je zorgverzekering.

Psychische hulp vanuit de basisverzekering

Wanneer je psychische klachten ervaart, kun je sinds 2014 bij de huisarts terecht, wat onder de basisverzekering valt. Mocht de huisarts je niet verder kunnen behandelen, dan verwijst hij of zij je door naar de basis GGZ of specialistische GGZ. Deze behandelingen worden door je zorgverzekering vergoed. Echter kunnen de vergoedingen bij zorgverzekeraars verschillen, waardoor het verstandig is je zorgverzekering te vergelijken voor 2022. Zo kun je inzicht krijgen in welke verzekeraars de behandeling geheel vergoeden.

Voor psychische hulp geldt er geen eigen bijdrage meer, maar je hebt wel altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig om gebruik te maken van een behandeling van een psycholoog of psychiater. Houd er echter wel rekening mee dat kosten verrekend kunnen worden met je eigen risico, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waar kan ik terecht met mijn klachten?

Waar je voor je klachten terecht kunt, is afhankelijk van de ernst van de klachten. Om hier meer inzicht in te krijgen, hebben wij voor je op een rijtje gezet met welke klachten je waar terecht kunt:

  • Lichte psychische klachten: hiervoor kun je bij de huisarts terecht. Zij hebben doorgaans een praktijkondersteuner en/of psycholoog in dienst.
  • Lichte tot matige klachten of chronische problemen: hierbij verwijst de huisarts je door naar de basis GGZ. Hier kun je behandeld worden door GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychiaters of psychotherapeuten.
  • Ernstige klachten: hierbij wordt je doorverwezen naar de specialistische GGZ, wat gebeurt door je huisarts. Hierbij wordt de behandeling ook uitgevoerd door klinisch psychologen, GZ-psychologen, psychiaters en psychotherapeuten.

*Dit artikel bevat gesponsorde content. 

Geschreven door LEQUAL

LEQUAL is een online marketingbureau in Amsterdam dat organisaties online verder helpt. Vanuit hun kantoor wordt er iedere dag hard gewerkt om het beste resultaat te behalen voor hun klanten. Hoe? Door de beste online marketeers samen te laten werken met data en techniek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *