Aan het gebruik van drugs zijn allerlei nadelen verbonden. Zo zijn er directe gezondheidsrisico’s, maar ook op de lange termijn zijn er veel nadelige gevolgen. Zowel lichamelijk als geestelijk kan je verslaafd raken, wat afkicken van drugs steeds lastiger maakt. Ook kan drugsgebruik nadelige gevolgen hebben voor je omgeving, op sociaal vlak dus. In dit artikel worden de mentale, fysieke en sociale gevolgen van drugsgebruik uitgelegd.

Mentale gevolgen

De psychologische effecten van een drugsverslaving zorgen ervoor dat er veranderingen plaatsvinden in je lichaam en hersenen, wat vervolgens weer zorgt voor een achteruitgang van de mentale gezondheid. Je lichaam heeft namelijk een balans van chemische stoffen genaamd neurotransmitters, nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren. De neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor de communicatie tussen je zenuwen en cellen. Een kleine verandering in deze balans kan al zorgen voor negatieve gevolgen, zoals onzekerheid en depressie. Omdat je langzaam gewend raakt aan de chemische stoffen waar de drugs je lichaam mee voorziet, wordt het steeds lastiger om te stoppen. De kans is dan ook groot dat je continu bezig bent met de drugs en wanneer je deze weer kan gaan gebruiken. Op de momenten dat je geen drugs kunt gebruiken, ben je mentaal alsnog de hele tijd met drugs bezig, aangezien de afkickverschijnselen steeds erger worden en je je gedachten er niet vanaf kunt zetten.

Fysieke gevolgen

Naast mentale klachten zul je ook fysiek merken dat je een verslaving hebt. Na enige tijd gaat je tolerantie omhoog: je hebt steeds meer van de drug nodig om hetzelfde gevoel te krijgen. Wanneer je de drugs niet kunt gebruiken of als je wilt stoppen met drugs, zal je ook last gaan krijgen van lichamelijke afkickverschijnselen. Wat voor verschijnselen dat zijn, verschilt per drug. Toch zijn er over het algemeen een paar algemene verschijnselen die bij mensen met een verslaving optreden. Dit begint bij relatief lichte verschijnselen zoals zweten, hoofdpijn en slapeloosheid. Bij een langere of zwaardere verslaving kan het leiden tot hartkloppingen, terugkerende pijn of zelfs tot een ziekenhuisopname. Een ziekenhuisopname wordt in veel gevallen veroorzaakt door een overdosis. In veel gevallen is het niet mogelijk om per direct met de drugs te stoppen en is professionele hulp de enige manier om het drugsgebruik, en daarmee ook de verslaving, langzaam af te bouwen. Dit komt vooral omdat het lichaam niet langer in staat is om correct te functioneren zonder de drugs.

Sociale gevolgen

Ten slotte: gevolgen op het gebied van sociale relaties. Eerder in dit artikel hadden we het al over de chemische balans die wordt verstoord door een drugsverslaving. Eén van de veranderingen die hierdoor optreedt, is de manier waarop onze hersenen met beloningen omgaan. In de frontale kwab van onze hersenen, wat onderdeel is van ons limbisch systeem, wordt dopamine aangemaakt. Deze stof zorgt voor plezier, motivatie en beloning. Een drugsverslaving speelt als het ware met deze dopamine en zorgt ervoor dat het niet meer fatsoenlijk werkt. Tijdens het gebruik zorgen de drugs ervoor dat je meer dopamine aanmaakt dan normaal. Na een tijdje zijn drugs nog de enige manier om voldoende dopamine aan te maken en dus een gevoel van beloning te krijgen. Ook moet je steeds meer gaan gebruiken om hetzelfde gevoel te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat verslaafden niet langer de prioriteiten goed op een rijtje hebben en dat kan invloed hebben op de sociale omgeving: waar je voorheen een voldaan gevoel kreeg van vrienden en familie, krijg je dat voldane gevoel nu alleen nog maar van de drugs. Je persoonlijke omgeving zal hier onder lijden omdat jij hen niet langer als prioriteit ziet. Hiermee ontstaat de kans dat vrienden en familie, maar ook werk, er sterk op achteruit gaan en je niet langer op een normale manier kan functioneren in sociale omgevingen.

Bronnen:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16652-drug-addiction https://www.medicalnewstoday.com/articles/effects-of-drug-abuse https://www.gatewayfoundation.org/about-gateway-foundation/faqs/effects-of-drug-abuse/

*Dit artikel bevat gesponsorde content.

Geschreven door Fundamentum Detox

Fundamentum Detox is een GGZ-instelling gespecialiseerd in het uitvoeren van korte detoxbehandelingen in een medische setting. Bij Fundamentum kunnen mensen die verslaafd zijn geraakt aan alcohol, drugs of medicijnen onder professioneel toezicht stoppen met de middelen die ze gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *