In het boek ‘Het raadsel van het ik’ word je meegenomen in de zoektocht naar je eigen persoonlijke identiteit, een van de meest overdachte vraagstukken waar psychologen, filosofen en sociologen de afgelopen eeuwen onafgebroken mee bezig zijn.

In de moderne westerse wereld is deze vraag meer relevant dan ooit tevoren. Onze ‘ik’ is niet alleen een mantra voor onszelf, maar bepaalt ook hoe we anderen benaderen. Dit boek geeft je inzicht in wat het betekent om de ‘wie ben ik?’ vraag te stellen. Het geeft antwoord op de vragen ‘Hoe kom ik tot identiteitsbesef en wat bepaalt mijn identiteit?’

Het boek is geschreven door psycholoog Martijn Veltkamp. De auteur beantwoordt de vraag niet alleen met een wetenschappelijke blik, maar gebruikt voor zijn zoektocht verschillende kennis uit meerdere vakgebieden, onder andere psychologie, filosofie, literatuur en sociologie. Dit onderscheidt dit boek van veel andere boeken, die de vraag vaak onderzoeken vanuit een specialistische blik.

Inhoud
Het boek is gestructureerd opgedeeld in drie delen. Het eerste deel geeft inzicht in de problemen die je tegenkomt met het stellen van deze vraag. Zo kun je je afvragen of er überhaupt wel een ‘echte ik’ bestaat. In dit deel lees je onder andere over zelfkennis, de grens van het geheugen en de sleutel tot wie we zijn.

Dit hoofdstuk begint met een spiegelexperiment van de auteur zelf, een vorm van introspectie. Dit staat voor je blik naar binnen richten, wat belangrijk is om jezelf te leren kennen.

In het tweede deel van het boek lees je over waar onszelf uit bestaat, zoals cultuur, persoonlijkheid en omgeving. Je leest onder andere over temperament, sociale rollen, hechting en (lichaams)ervaringen.

In het laatste deel van het boek lees je hoe deze ‘zelfonderdelen’ samen een samenhangende identiteit vormen. Ook lees je over hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt leren kennen en over de zoektocht van jezelf in deze moderne wereld.

Mening
In het gehele boek worden er regelmatig praktische voorbeelden en stukken uit andere boeken benoemd. Hierdoor leest het boek goed weg. Aan het einde van de boeken vind je de vele bronnen die zijn gebruikt in dit boek. Dit is niet alleen erg fijn als je je nog meer wilt verdiepen in dit onderwerp, maar laat ook zien dat de auteur veel verschillende inzichten heeft gebruikt voor zijn zoektocht.

Hierdoor heeft het schrijven van dit boek maar liefst zeven jaar lang geduurd. Ik vind het een erg volledig boek met verrassende inzichten, zoals dat je juist wél je omgeving nodig hebt om jezelf te leren kennen.

Winactie!
Ben je enthousiast geworden over dit boek? Dan hebben we goed nieuws, want je kunt een exemplaar winnen! Stuur uiterlijk 30 november een mailtje naar redactie@psyblog.nl om kans te maken.

Geschreven door Claire Orth

Ik ben Claire Orth, tekstschrijver en heb een passie voor fysieke én mentale gezondheid. Ik lees ook graag boeken over psychologie. Met mijn recensies wil ik jou een kleine inkijk geven in diverse boeken. Zo hoop ik je te helpen een boek te lezen dat de moeite waard is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *