Emoties; we hebben ze allemaal. Iedereen is weleens verdrietig, boos, onzeker of blij. Blijheid verwelkomen we vaak met open armen, maar die andere emoties stoppen we het liefst zo ver mogelijk weg. De een doet dat door zichzelf te verliezen in een spannende serie op Netflix, de ander dempt het liever met een paar wijntjes en weer een ander stort zich op zijn werk. Allemaal manieren om die ‘vervelende’ emoties niet te hoeven voelen.

Maar hoe hard je ook probeert om die gevoelens weg te stoppen, ze gaan helaas niet écht weg. Door ze te onderdrukken, stapelt het zich binnen in jou juist alleen maar op en gaat het aan je vreten. Wat je beter kunt leren is hoe je er de ruimte aan kunt geven en ervoor kunt zorgen. Je kunt het een beetje zien als een wond die verzorging nodig heeft. Er direct een pleister opplakken leidt er niet altijd toe dat de wond goed heelt. Het kan juist gaan etteren, waardoor het herstel alleen maar langer duurt.

Om de wond te laten genezen, is het belangrijk om de wond eens goed te bekijken en deze voorzichtig en zorgvuldig schoon te maken. Pas als de wond voldoende is schoongemaakt, mag er een pleister op. En soms is dat niet eens meer nodig.

Wat heeft dit met emoties te maken? Jouw emoties hebben het net als een wond nodig om onderzocht en verzorgd te worden. Of het nou gaat om verdriet, boosheid, onzekerheid of angst, het “geneesproces” komt pas op gang zodra je ruimte geeft aan het gevoel en het er gewoon laat zijn.

 

Stilstaan bij je gevoel

In plaats van te vluchten voor je emoties, is het juist belangrijk om stil te staan bij wat je voelt en het te onderzoeken. Dit kun je doen aan de hand van het volgende stappenplan.

  1. Het stilstaan bij je gevoel begint ermee dat je naar jezelf erkent dat je iets voelt.
  2. Geef jezelf vervolgens de tijd en ruimte om uit te vinden om welk gevoel het gaat. Voel je boosheid of is het eerder verdriet? Is het angst of is het een schuldgevoel? Probeer je hele aandacht erop te richten, probeer alles in je lijf op te merken en te ervaren.
  3. Kijk of de benaming van het gevoel ‘klikt’.
  4. Voel vervolgens eens wat er in je lijf gebeurt zodra je er het juiste gevoel aan gekoppeld hebt. Vaak voel je al een lichte opluchting als het klopt.
    (Bron: Omarm je emoties – Ronald J. Frederick)

Als het goed is weet je na het doorlopen van deze stappen nu beter wat je voelt. Of zoals in de metafoor: je hebt de wond goed onderzocht en bekeken. Wat je vervolgens doet, is de wond voorzichtig schoonmaken en behandelen. In het geval van emoties betekent het dat je gaat kijken naar wat jouw gevoel nodig heeft.

Zorgen voor je emoties

Vaak denken we dat het nodig is om te weten waar het gevoel vandaan komt. Dit is echter totaal niet relevant. Het gevoel is er nu eenmaal en je hoeft niet op zoek te gaan naar een oorzaak. Wat jouw gevoel wél nodig heeft, is dat het er gewoon mag zijn. Geef je boosheid, verdriet of angst de ruimte. Probeer begrip te tonen voor dat gevoel en voor jezelf. Hoe meer jij kunt erkennen en accepteren dat het er is, hoe sneller het “geneesproces” op gang komt.

Als je jezelf en jouw gevoelens voldoende ruimte hebt gegeven, is het tijd om ze te gaan verzorgen. Bij verdriet kun je dan denken aan manieren om getroost te worden, zoals een arm om je heen, met een dekentje op de bank, knuffelen met je teddybeer.

Wanneer het gaat om angst, heb je weer net iets anders nodig dan wanneer je verdrietig bent. Bij angst kun je denken aan manieren om gerustgesteld te worden. Praat er bijvoorbeeld over met iemand die je vertrouwt, probeer jezelf moed in te spreken en aandacht te hebben voor wat jij allemaal in je mars hebt.

En boosheid heeft het bijvoorbeeld nodig om er gewoon even uit te kunnen knallen. Dus trek je hardloopschoenen en trek een sprintje. Of geef je kussen er even van langs, ga lekker uitgebreid klagen of stamp eens op de grond. Onderzoek wat jij fijn vindt.

Door je gevoel er te laten zijn en hier goed zorg voor te dragen, zul je merken dat je veel minder last zult hebben van die ‘vervelende’ emoties. Het enige wat ze van jou vragen is een beetje liefdevolle aandacht.

Geschreven door Robbin Cleffken

Robbin heeft jarenlang als psycholoog binnen de GGZ gewerkt, maar is haar hart gaan volgen en heeft haar eigen praktijk Waardevol Gevoel geopend. In haar praktijk helpt ze mensen om meer in contact te komen met hun gevoel en emoties, en hier beter zorg voor te dragen. In de harde, onrustige wereld waarin we leven, is er volgens Robbin meer aandacht nodig voor het gevoelsleven en voor zelfliefde. In de praktijk merkt ze dat er onvoldoende (juiste) kennis is over emoties en hier wil zij graag verandering in aanbrengen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *