Tien jaar geleden zouden we nog gek opkijken als iemand zei dat hij met een online psycholoog sprak. Maar nu is online therapie juist heel normaal geworden. Niet alleen zijn er steeds meer mensen in behandeling bij een online psycholoog, er is ook steeds meer bekend over de effectiviteit van online therapie. Zo heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat een online behandeling zelfs effectiever kan zijn dan traditionele therapie. [1]

Twijfel je over online therapie en ben je benieuwd of het net zo effectief kan zijn als traditionele methoden? Wij vertellen je meer over de effectiviteit en zetten de belangrijkste verschillen op een rij. 

Hoe werkt online therapie?

Online therapie is niet heel anders dan face-to-face therapie. Dezelfde evidence-based technieken en methoden worden gebruikt, alleen zit je nu niet bij een psycholoog op de bank. Je praat met een gecertificeerde psycholoog via een online netwerkverbinding. Je hoeft dus niet te reizen naar een praktijk, maar start je laptop op en neemt deel aan een (video)call. 

Een online behandeling ziet er vrijwel hetzelfde uit als een reguliere behandeling, maar er zijn wel een aantal grote voordelen van online therapie. Niet alleen heb je geen reistijd meer, maar ook kun je veel eerder terecht bij een psycholoog. Dit komt doordat er, in tegenstelling tot bij de reguliere gezondheidszorg, voor een behandeling vaak geen wachttijden zijn. Bovendien is online therapie laagdrempelig omdat je zelf contact op kunt nemen met een psycholoog. Je hebt geen verwijzing van een arts nodig. 

Is online therapie effectief?

Hoogleraar klinische psychologie Claudi Bockting heeft tien jaar lang onderzoek gedaan naar de effectiviteit van therapie via het internet. Ze concludeerde dat de effecten van online en face-to-face therapie vergelijkbaar waren. Ongeveer de helft van de mensen heeft baat bij online therapie en bij een derde verminderde de klachten. [2] Daarnaast bleek uit onderzoek dat online behandelingen voor specifieke klachten, zoals een depressie, zelfs effectiever kunnen zijn dan behandelingen op locatie. [1]

Ook geven cliënten zelf aan dat zij een online behandeling prettig vinden. Dit komt doordat ze vanuit hun vertrouwde omgeving kunnen praten en omdat een sessie eenvoudig in te plannen is in een drukke agenda. 

Verschillen tussen online therapie en face-to-face therapie

Online therapie en face-to-face therapie lijken op elkaar. Ze hebben namelijk hetzelfde doel: psychische klachten verminderen of mensen er beter mee leren om te gaan. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen:

  • Locatie: online therapie kun je overal en wanneer je maar wilt volgen. Zelfs als je op wereldreis bent of bent verhuisd naar Bali kun je met een psycholoog online praten. Maak je geen zorgen over tijdzones, er is namelijk altijd een therapeut die zich in hetzelfde land als jij bevindt. 
  • Flexibiliteit: een groot voordeel van een online psycholoog is de flexibiliteit. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met reistijd en hierdoor is het eenvoudiger om een therapiesessie in je drukke agenda te plannen.
  • Comfort: sommige mensen voelen zich thuis meer op hun gemak. In hun eigen vertrouwde omgeving praten ze makkelijker over hun persoonlijke situatie en psychische klachten. 

Hier moet je rekening mee houden

Overweeg je online therapie? Zoals je net hebt gelezen kan praten met een online psycholoog effectief zijn. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je begint met een online behandeling.

Om online therapie te volgen, heb je niet veel nodig. Het enige wat vereist is, is een stabiele internetverbinding en een rustige omgeving waarin je vrijuit kunt praten. Voel je je thuis niet op je gemak? Of heb je geen toegang tot een comfortabele omgeving? Dan kan face-to-face therapie een betere keuze zijn voor jou. 

Daarnaast is het belangrijk dat je online therapie echt een kans geeft en vertrouwen hebt in de psycholoog en de behandeling. Wanneer je er niet open voor staat, gaat het je helaas ook niet helpen. 

Praten met een online psycholoog?

Ervaar je veel stress? Of denk je dat je een burn-out hebt? Wanneer psychische klachten je dagelijks leven beïnvloeden, is het verstandig om hulp te zoeken. Je kunt je klachten bespreken met de huisarts, maar we snappen het als je dit lastig vindt. Bij de Psycholoog op Afstand kun je terecht zonder verwijzing van een arts. Dit maakt het iets makkelijker om hulp te zoeken. De psychologen zijn vaak ook beschikbaar na kantooruren; je kunt dus ook in de avonden of in het weekend therapie volgen mocht je dit prettig vinden.

* Dit artikel bevat sponsored content.

Bronnen:

[1] https://www.zonmw.nl/nl/artikel/online-behandeling-van-depressie-blijkt-effectiever-dan-face-face

[2] https://www.ggznieuws.nl/online-therapie-werkt-dat-wel/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *