De behoefte aan geestelijke gezondheidszorg is nog steeds groot. Dit zal waarschijnlijk ook in 2025 zo blijven, want woningnood, klimaatcrisis en stijgende prijzen blijven de orde van de dag. De druk op de GGZ blijft hoog, maar laat dat jou niet tegenhouden om hulp te zoeken. Psychische zorg is namelijk ook in 2025 gewoon verzekerd.
Het maakt niet uit welke zorgverzekering je hebt: geestelijke gezondheidszorg is een onderdeel van de basisverzekering. Dit betekent dat je er niet extra voor hoeft te betalen. Je betaalt er wel eigen risico over, als je dat nog hebt natuurlijk.
Noodzakelijke zorg is altijd vergoed
De GGZ valt onder noodzakelijke hulp, al voelt het minder acuut dan bijvoorbeeld een gebroken been. Noodzakelijke hulp in welke vorm dan ook is verzekerd onder de basisverzekering. Dat betekent dat het eigenlijk niet uitmaakt waar je verzekerd bent. Het is dus wel belangrijk om je eigen risico te bekijken: als je weet dat je volgend jaar psychische zorg geniet, kun je die het beste op het wettelijk minimum van 385 euro houden. Verhoog je jouw eigen risico, dan krijg je wat korting op de premie, maar niet zo veel als dat je extra moet betalen als je dat eigen risico aansnijdt.
Doorverwijzing (huis)arts verplicht
Je kunt niet zomaar bij de GGZ naar binnenlopen. De vergoeding GGZ hangt namelijk samen met een doorverwijzing van een arts. Meestal is dat een huisarts, maar een andere medisch specialist (zoals een bedrijfsarts) is ook goed. De arts in kwestie stelt de diagnose, en doet dat volgens de “Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder”, ook wel bekend als de DSM-5. Is dit gedaan, dan krijg je een verwijsbrief.
Je moet dan binnen een jaar daadwerkelijk gaan, want anders is de verwijzing niet meer geldig. Op de verwijsbrief staan jouw eigen gegevens. Daarnaast staat er ook op wat voor psychische zorg je krijgt: Basis GGZ, of Gespecialiseerde GGZ. Kortom: de verwijsbrief is persoonsgebonden en een jaar geldig.
Praktijkondersteuner Huisarts
“Als je twijfelt over of je psychische hulp nodig hebt, kun je ook aankloppen bij de praktijkondersteuner huisarts,” zegt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Dit is als het ware de huisarts-versie van een psycholoog. Een goede manier om alvast te kijken wat voor zorg jij nodig hebt.” De praktijkondersteuner, ook wel de POH genoemd, bespreekt jouw behoeften en kan je misschien al voldoende helpen. Als dat niet het geval is, valt de POH ook onder de noemer van medisch specialist, en is die dus ook in staat om jou door te verwijzen naar de GGZ. “En het kost je niets,” voegt Prins toe. “Omdat de praktijkondersteuner bij de huisarts hoort, dekt je basisverzekering dit helemaal. Je betaalt ook geen eigen risico.”
En niet-noodzakelijke hulp?
Er zijn zaken die niet per se noodzakelijk zijn. Denk dan aan lichttherapie, of een seksuoloog. Geestelijke gezondheidszorg die niet noodzakelijk is, wordt niet vergoed door de basisverzekering. Je kunt wel een vergoeding krijgen, maar alleen als je twee dingen hebt: een aanvullende verzekering, en een verwijsbrief van een arts. Een aanvullende verzekering kost extra premie, maar daar staat dan weer tegenover dat je (een deel van) de kosten van de consulten vergoed krijgt.
Als je twijfelt over de aanvullende verzekering, is het verstandig om te kijken wat je extra gaat betalen. Gemiddeld kost een behandeling bij de psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur. Stel dat je maar de helft van de kosten vergoed krijgt, weegt de vergoeding dan op tegen de extra premie?
Belangrijk blijft: als je echt hard psychische zorg nodig hebt, aarzel niet en klop bij je huisarts aan. Natuurlijk, de druk is hoog – maar dat verandert niet aan het feit dat je er niet alleen voor staat. Zowel de huisarts als de GGZ is er om jou te helpen.
Lees ook: Depressie: wat is het en hoe ga je ermee om?
*Dit artikel bevat gesponsorde content